Boražina (boreč)

Boražina ili boreč (Borago officinalis) je samonikla biljka koja raste na području Sredozemlja i južne Europe. Pripada u porodicu Boraginaceae, a potječe s područja Sirije. Tijekom povijesti boražina se koristila u narodnoj medicini kao lijek vrlo blagotvornog djelovanja te u kulinarstvu primjerice za pripremu salata, hladnih napitaka i sireva.

Ulje sjemenki boražine dobiva se postupkom hladnog tiještenja sjemenki boražine te se koristi kao dodatak prehrani zbog vrlo bogatog sadržaja gama-linolnske kiseline (GLA) koja ima protuupalno djelovanje. GLA se često koristi kao tretman u liječenju multiple skleroze, dijabetesa, srčanih bolesti, kod artritisa, ekcema, autoimunih bolesti, karcinoma i predmestrualnog sindroma. Ulje boražine izuzetno je bogato vitaminima (A, D, E i K) i mineralima kao što su kalij i kalcij. Osim GLA, ulje boražine sadrži α-linolensku, linolnu, stearinsku kiselinu i eruka kiselinu.

Ulje boražine kao dodatak prehrani je od iznimne važnosti za ljudsko tijelo jer naš oragnizam ne može biosintetizirati polinezasićene masne kiseline koje su važni prekursori za fiziološke komponente poput prostaglandina, tromboksana i leukotriena. Upravo iz tog razloga jer ne možemo biosintezom dobiti GLA preporuča se korištenje ulje boražine kao dodatka prehrani koje je bogato GLA i može značajno poboljšati razna stanja kože kao što su ispucalost i osjetljivost kože.

Sensapharmovo ulje boražine pakirano je u soft gel kapsulama koje omogućavaju praktičniju i lakšu konzumaciju kapsula bez nakanadnog osjećaja mučnine i podrigivanja. Ulje boražine dodatno je obogaćeno vitaminom E.

Moguća primjena:
oporavak od osipa kod Psoriasis vulgaris
atopijski dermatitis
kod svih upalnih procesa kože
prevencija ispucalosti kože
smanjuje krvni tlak
poboljšava funkciju bubrega
antioksidativno djelovanje

Jeste li znali?
Rezultati dvostruko slijepe, randomizirane i placebo kontrolirane studije provedene na 42 ispitanika s umjerenom, trajnom astmom pokazali su da boražina može olakšati simptome astme (Mirsadraee i sur., 2016).

Literatura:
Asadi-Samani, M., Bahmani, M., Rafieian-Kopaei, M. (2014) The chemical composition, botanical characteristic and biological activities of Borago officinalis: a review. Asian Pac. J. Trop. Med. 7, 22-28.

Gupta, M., Singh, S. (2010) Borago officinalis Linn. An important medicinal plant of mediterranean region: a review. Int. J. Pharm. Sci. Rev. Res. 5(1), 27-34.

Mirsadraee, M., Khashkhashi Moghaddam, S., Saeedi, P., Ghaffari, S. (2016) Effect of Borago Officinalis Extract on Moderate Persistent Asthma: A Phase two Randomized, Double Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Tanaffos 15(3), 168–174.

Leave your thought