Gavez mast

Gavez (Symphytum officinale) je biljka karakteristične ljubičaste boje, poznata u narodu kao crni korijen, kilnjak ili opašica. Može je se pronaći po cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, po livadama, pašnjacima, ali i uz ceste. Cvate u kasno proljeće. Biljka ima veoma dugu povijest korištenja s dokazanim učinkom u tretmanu različitih stanja.

Paracelsus, poznati renesanski liječnik, bio je upoznat s ljekovitim učinkom gaveza te je izjavio: Zbog čega dodajete ocat korijenu gaveza, ili kojekakve druge kobne dodatke, kada ga je Bog stvorio da samostalno liječi čak i lomove kostiju? “.

No, osim u narodnoj medicini pojedini dijelovi biljke mogu se koristiti i u prehrambene svrhe. Mladi list gaveza može se nasjeckati i dodati u salate u sirovom ili u kuhanom obliku, dok se stariji listovi gaveza mogu posušiti i koristiti u pripremi čaja. U lijekovite svrhe može se koristiti list ili korijen gaveza, no korijen gaveza ipak ima veće ljekovito djelovanje u odnosu na list gaveza.

Gavez mast dobivena je postupkom maceracije gdje se korijen gaveza namače u čistom bademovom ulju. Gavez mast u svom sastavu sadrži stolisnik, crni sljez, hamamelis, shea maslac i tragove eteričnog ulja lavande. Dobivena mast ima diskretan, ali specifičan miris. Ona u svom sastavu ima mnoge aktivne tvari kojima duguje svoje ljekovite učinke, no od posebne važnost je sadržaj alantoina. Alantoin je prirodna aktivna tvar koja potiče rast stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu, potiče obnovu tkiva i ima protuupalni učinak.
Moguće primjene gavez masti:
• kontuzije, istegnuća, distorzije
• ublažavanje bolova – značajno ublažavanje boli
• njega nakon ozljeda – brže zacijeljivanje rana
• kod proširenih vena i hemeroida.

Jeste li znali?
U dvostruko slijepoj, randomiziranoj i placebo kontroliranoj studiji u trajanju od 5 dana na 120 ispitanika s akutnom boli u gornjem ili donjem dijelu leđa uočeno je smanjivanje inteziteta boli za 33% nakon 1 sata od primjene gavez masti (Staiger, 2012).

Preporučuje se nanjeti tanki sloj na željeno mjesto više puta dnevno, a nakon primjene obavezno oprati ruke.

Napomena:
Preporuka je da se napravi stanka nakon 4-6 tjedana kontinuiranog korištenja. Ne preporuča se primjenjivati za djecu mlađu od 5 godina. Trudnice i dojilje trebale bi izbjegavati upotrebu gavez masti.

Literatura:
Plants For A Future (datum nepoznat). Symphytum officinale, http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Symphytum+officinale (pristupljeno 11. prosinca 2017.)
Staiger, C. (2012), Comfrey: A Clinical Overview. Phytother. Res., 26: 1441–1448. doi:10.1002/ptr.4612

Leave your thought