Vitamin D3 2000 I.J.

Vitamin D3 2000 I.J.

11,30 (s PDV-om)

85,14 HRK (s PDVom)

60 kapsula x 200,05 mg / tekuće soft gel kapsule

Napomena: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života. Trudnice i dojilje prije uporabe posavjetovati se s liječnikom.

GRATIS DOSTAVA ZA SVE NARUDŽBE PREKO 20,00 € / 150,69 kn!

Znanstveno dokazano:

  1. Kod upalnih bolesti crijeva – djelovanje vitamin D3 značajno smanjuje bol i poboljšava kvalitetu života (istraživanje provedeno na 965 pacijenta s upalnim bolestima crijeva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis) prosječne životne dobi od 44 godine tijekom 5 godina)1.
  2. Povoljan učinak na imunitet – istraživanja pokazuju da vitamin D3 osim što ima važnu funkciju u održavanju homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u plazmi ima i vrlo važnu ulogu u modulaciji urođenih i prilagodljivih imunoloških odgovora2.
  3. Kod osteoporoze – djelovanje vitamin D3 značajno smanjuje rizik od prijeloma kostiju3.

 

Literatura:

1Kabbani T.A., Koutroubakis I. E., Schoen R. E., Ramos-Rivers C., Shah N., Swoger J., Regueiro M., Barrie A., Schwartz M., Hashash J. G., Baidoo L., Dunn M. A., Binion D. G. (2016) Association of Vitamin D Level With Clinical Status in Inflammatory Bowel Disease: A 5-Year Longituainal Study, Am J Gastroenterol advance online publication/2 Aranow C., (2011) Vitamin D and the Immune System, J Investig Med. 59(6): 881-886./3Hill T. R., Aspray T. J. (2016) The role of vitamin D in maintaining bone health in older people. Ther. Adv. Muscoulaoskelet. Dis 9(4)

SASTOJCI

Laneno ulje 200 mg, vitamin D3 (kolekalciferol) 50μg (2.000 I.J.*)/ostali sastojci: želatina (biljna), glicerol, voda
*P.U.% – 1.000%

NAČIN UPOTREBE

1 dnevno po 1 kapsula

Vitamin D3 (kolekalciferol) je topiv u mastima.

Preporučeni dnevni unos za zdrave osobe: 600 I.J. dnevno.*

Maksimalno dopušteni dnevni unos: 4000 I.J.*

*Navedene smjernice su prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA).

ZNATE LI?

Vitamin D je zapravo hormon, ali se zbog povijesnih razloga naziva vitaminom. Otkriven je u Velikoj Britaniji zbog povećanog broja slučaja obolijevanja od rahitisa. Sir Edward Mellanby je došao do zaključka da bi rahitis mogao biti bolest uzrokovana deficijencijom vitamina u organizmu. S obzirom da se engleska dijeta sastojala najviše od zobene kaše, Sir Mellanby je odlučio hraniti svoje pse sa zobenom kašom te ih je držao podalje od sunčeve svjetlosti. Psi su razvili rahitis, a Sir Mellanby je taj rahitis probao izliječiti s uljem jetre bakalara. Krivo je pretpostavio da je vitamin A zaslužan za izliječenje rahitisa, a Sir Collum je kasnije otkrio da se radi o novo otkrivenom faktoru kojeg je nazvao vitamin D.